Elengedhetetlen fontosságú vérvétel

Elengedhetetlen fontosságú vérvétel

A laborvizsgálatok nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy a  betegségeket időben felismerhessük. Napjainkban mindenhol olvassuk, halljuk, hogy mennyire fontosak a szűrővizsgálatok, de a lakosság nagy része mégis csak akkor fordul orvoshoz, amikor már baj van, pedig tudnunk kéne, hogy erre a célra szolgál az időközönkét elvégzett szűrővizsgálat. Butaság és felelőtlenség lenne  nem részt venni az éves laborvizsgálaton, mivel nagyon sok betegség még időben kimutatható. A legújabb vizsgálatok szerint még a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos megbetegedések esélye is kiszámítható a vérképből.

Gyakori kérdések!

Vérvételre csak éhgyomorral mehetek?

Nem mindig. Attól függ, milyen vizsgálatokat végeztetünk: Minimum 12 órának kell eltelnie az utolsó étkezés óta, ha vércukorszintet, koleszterint és frakcióit, trigliceridet, hasnyálmirigy enzimeket (lipáz, amiláz) vizsgálunk.
Egyéb vizsgálatok esetén, mint például hormonvizsgálatok, tumor-markerek nincs jelentősége a koplalásnak.

Igaz-e, hogy azok, akiknél nehéz vért venni, igyanak meg vérvétel előtt egy pohár vizet?

Igen, ebben az esetben érdemes meginni egy pohár vizet (nem cukrosat, nem szénsavasat!) még lefekvés előtt, és egy másikat a laboratóriumba indulás előtt. Egy kicsit felhígítja a vért

Mehetek vérvételre menstruáció ideje alatt?

Ezt lehetőleg érdemes elkerülni, a vizsgálatok legajánlottabb időszaka a menstruációk közötti középidőszak. Menstruáció ideje alatt az eredmények alacsonyabbak lehetnek az átlagosnál, illetve ebben az időszakban a vizeletvizsgálat is nehezen oldható meg.

Ne felejtse! Egy korábban felismert betegséget könnyebben és gyorsabban  lehet kezelni! 

Comments for this post are closed.