Segítség a felborult hormonháztartáshoz!

Segítség a felborult hormonháztartáshoz!

Ízelítőiül néhány tünet ami többnyire a felborult hormonháztartásuknak köszönhetjük.

Hajhullás

Hajmosás vagy fésülködés közben normális, hogy valamennyi hajszálat elveszítünk ,de amennyiben azt veszük észre, hogy mindez nagyobb tincsekben történik vagy naponta több mint 60 hajszált veszítünk el akkor valószínű, hogy a hormonjaink kissé felborultak.

Memóriazavar

A pajzsmirigy által termelt hormonok az egész test működésére nagy hatást gyakorolnak, így az agyi funkciókra és a memóriára is. Ha valamilyen oknál fogva túl kevés T3 és T4 hormont termel, az anyagcsere lelassul, ami negatívan befolyásolja a kognitív funkciókat is.

Reggel kicsi, este nagy pocak- a puffadás

Hátterében számtalan tényező állhat, ám gyakran a helytelen életmód okolható érte, viszont nem ritka, amikor IBS, ételintolerancia, illetve különböző hormonális zavarok okozzák.

Első körben ezért érdemes a rendszeres testmozgáson túl odafigyelni a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztásra, valamint az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozásra.

Indokolatlan szőrnövekedés

Komoly önértékelési gondokat okozhat, hiszen hiába a gyakori szőrtelenítés, a kinőt szálak ugyanolyan sötétek és erősek lesznek.

Hogy kiderüljön, mi is okozza a fokozott szőrnövekedést, úgy elsősorban laborvizsgálatra van szükség, ahol meghatározásra kerül a férfi és a női nemi hormonok mennyisége.

Ezek mellett egyéb vérvizsgálatra is szükség van (pl. TSH, kortizol, vércukor, inzulin), továbbá indokolt lehet nőgyógyászati és képalkotó vizsgálatokon (CT, MRI) is részt venni.

Amennyiben az életmódváltás nem vezet eredményre, úgy meglehet, hogy hormonális rendszerünk a felelős a problémáért.

Az alábbi betegségek állhatnak a fokozott szőrnövekedés hátterében

  • PCOS (policisztás ovárium tünet együttes)
  • Menstruációs hormonális zavarok
  • Mellékvesék túlműködése és daganatai
  • Kóros elhízás, fokozott inzulin szint, inzulinrezisztenciai
  • Pajzsmirigy betegsége
  • Egyes gyógyszerek (pl.: hidantoin készítmények, antiepileptikumok, egyes hormonális fogamzásgátlók, cortikoszteroidok)

Ha valakinél fennáll valamilyen hormonális zavar, akkor érdemes teljes körű endokrinológiai kivizsgáláson részt vennie, ugyanis egy probléma dominószerűen több eltérést is okozhat.

A megoldáshoz a megfelelő életmód követésén túl leggyakrabban gyógyszeres kezelés szükséges, melynek során pótlásra kerülnek a hiányzó hormonok, vagy túlműködés esetén a fokozott termelést szorítják vissza.


Még időben keresse fel endokrinológiai szakrendelésünket.


Figyeljen magára, a panaszok hátterében akár endokrinológiai zavar is állhat!

.Telefon

Comments for this post are closed.

A herezacskó bőrének elváltozásai

A herezacskó bőrének elváltozásai jellemzően jóindulatúak, rosszindulatú elváltozás ritkának számít. Ezek az …

Tétlenül tűrik a magyarok, hogy rosszak az éjszakáik – 5 egyszerű módszer ami segít

Az alváshiány gyakori oka, hogy anyagi gondokon feszülünk. A szundi nem helyettesíti a alvást, de rövid távon segíthet …

Téli alvás – nehéz álom

A korai sötétedés, a borús napok és a hideg jelentős hatással vannak az alvásunkra is. A téli lehangoltság, esetenként …

A mobiltelefonozás káros következményei a gyerekeknél

Jelentősen megnőtt a gyermekek okostelefon használata. A nemzetközi tanulmányokat a hazai tapasztalatok is megerősítik: …

Tudta, hogy most van a látás hónapja?

Világszintű felmérések alapján az emberek több mint 50%-ának lenne szüksége valamilyen látás korrekcióra, ezzel …

Óraátállítás 2022

Egy nemzetközi felmérés alapján, aki 40-45 éves koráig belenyugszik abba, hogy nem alszik jól vagy eleget, az élethossza …