Fontos a pihentető alvás

Fontos a pihentető alvás

Felmérések szerint a magyar lakosság 15-30 százaléka szenved valamilyen alvászavartól, és minden második ember találkozott már élete során ezzel a problémával.

Az alvásigény egyénenként és életkoronként jelentős eltérést mutat: egy újszülött többnyire csak enni és inni ébred fel, ám az idős emberek többsége már alig néhány órányi alvással is beérik.

Ha valaki frissen ébred és kipihentnek érzi magát, akkor elegendőnek bizonyult számára az alvásra fordított idő, és megfelelő volt az alvás minősége is. Az alvás során olyan hormonok szabadulnak fel, melyek testünk energiafelhasználását is szabályozzák.

Minél kevesebbet alszunk, annál nagyobb a valószínűsége, hogy túlsúlyosak vagy akár cukorbetegek leszünk, de a rossz alvás számos, egyéb betegség – magasvérnyomás, depresszió, szívbetegség – kockázatát is fokozza.

Ha problémát jelent számunkra este az elalvás, reggel pedig a világ fájdalmát érezzük magunkban amiatt, hogy fel kell kelni, ahelyett, hogy azonnal altató után nyúlnánk, mindenekelőtt őszintén vizsgáljuk meg szokásainkat, életmódunkat és környezetünket.

Lehetséges, hogy néhány egyszerű változtatással magunknak is sikerül orvosolni a problémát, de érdemes szakember segítségét kérni, mert sokszor “nem látjuk attól a bizonyos fától az erdőt”.

Orvosi központunk alvásgyógyászat szakrendelésen alvásterapeuta orvosa várja Önt egy kötetlen beszélgetésre annak érdekében, hogy mielőbb pihenten ébredhessen. Kérjen időpontot alvásterápiával foglalkozó általános orvoshoz.

Bejelentkezés

Facebook Hozzászólás
Comments for this post are closed.

Álomszabályozás

Milyen jó lenne, ha csak kellemes, jóérzésű, édes álmaink lennének, és a lidérces nyomasztó álmok pedig elkerülnének. …

Az alváson nem érdemes spórolni

Az alvásgörbe mikrostruktúrája segítségével úgy lehet azonosítani egy embert, mint az ujjlenyomata alapján, mindenkinek …

Az alacsony vérnyomás veszélyei

Az elterjedt vélekedés szerint minél alacsonyabb valakinek a vérnyomása, annál jobb. Ez azonban csak részben igaz. …

Laborvizsgálat – Kinek?Miért?Hogyan?

A beteg számára a “legegyszerűbb” vizsgálatok közé tartoznak a laboratóriumi vizsgálatok, elsősorban …

Alvást segítő okos alkalmazások – E-egészség a mindennapokban

Nagy elmaradásai vannak a hazai egészségügynek a new média eszközök gyógyításban való felhasználása területein. …

Nemi herpesz – Megelőzés vagy kezelés?

A nemi betegségek tekintetében az ember megtesz minden tőle telhetőt, hogy védekezzen ellenük. Azonban azt is érdemes …