Húsfogyasztás betegségforrás?

Húsfogyasztás betegségforrás?

A Physicans Committee for Responsible Medicine egy nagyobb tanulmányt bocsátott ki, mely vázolta az emberi szenvedés és az egészségügy költségeit, melynek oka a húskészítményeken alapuló táplálkozás. Becslésük szerint a teljes mérhető közvetlen orvosi költség, mely a húsfogyasztásnak tulajdonítható az Egyesült Államokban 28-61 milliárd dollár között van évente (1992). Ez összehasonlítható az 50 milliárd dollárnak megfelelő dohányzásnak tulajdonítható közvetlen orvosi költséggel. A tanulmány szerzői erre a megállapításra úgy jutottak, hogy összehasonlították a betegségek fellépésének gyakoriságát és a kezeléssel kapcsolatos költségeket húsevők, illetve vegetáriánusok esetén.

A húst evők között lényegesen gyakoribb a magas vérnyomás, a szív- érrendszeri megbetegedés, a rák, cukorbetegség, elhízás és epekövek, mint a vegetáriánusok között. Gyakrabban kapnak ételmérgezést is. Több mint 63 millió amerikainál állapítottak meg orvosi kezelést igénylő magas vérnyomást. Vizsgálatuk szerint a magas vérnyomás csaknem háromszor gyakoribb a húsevők, mint vegetáriánusok között. A kísérletek szerint a vegetáriánus táplálkozásra történő áttérés 6 hét alatt a szisztolés vérnyomást 5 Hgmm-rel csökkenti. Több mint 6 millió amerikai szenved szívkoszorúér- megbetegedésben és évente 1,5 millióan kapnak szívrohamot (1992). A 65 év alatti húst fogyasztók között 29%-kal magasabb a szívbetegség gyakorisága és a szívbetegség miatti halálozás, mint a vegetáriánusok között. Kimutatták, hogy azoknál, akik naponta marhahúst, sertéshúst vagy bárányhúst esznek, háromszor gyakoribb a vastagbél rák, mint azok között, akik ezeket csak havonta egyszer fogyasztják. Összefoglalva: becslésük szerint a rák miatti halálozás 40%-a húskészítményeken alapuló táplálkozásnak tulajdonítható. A diabetes, epekő betegség, elhízás szintén sokkal gyakoribbak (kétszer annyi) a húsevők között. A húst fogyasztók gyakrabban betegek is, mint a vegetáriánusok. Egy újabb tanulmány szerint a húsevők kétszer olyan gyakran kerülnek kórházba, mint a vegetáriánusok és kétszer annyi gyógyszert is szednek.

A tanulmány szerzői és a kísérő szerkesztőségi cikk megállapítja, hogy a jelenlegi amerikai, húskészítményeken alapuló táplálkozás igen egészségtelen, rettenetesen drága, az emberi szenvedést és az egészségügy költségeit illetően és hosszabb távon nem tartható fenn ez az állapot. (Megjelent: Preventive Medicine, Vol. 24, No. 6)

Amennyiben érdekesnek találta cikkünket, és szeretne étkezési szokásain változtatni, keresse szakembereinket. 

Bejelentkezés

További információ az Életmód programról: itt olvasható

Comments for this post are closed.

Végbél nyomásmérés

ANORECTALIS MANOMETRIA A végbél izomzatának és beidegzésének vizsgálatát jelenti, meghatározó szerepe van a szintén …

Ambulanter 24 órás pH és Impedancia Mérés

A reflux betegség eddig ismert legpontosabb diagnózisát ill. ennek kizárását adó vizsgálati módszer. Célja a beteg …

Hüvelyi folyások

Enyhe folyás a hüvelyből, amely nem áraszt kellemetlen szagot, és nem tér el a megszokottól, teljesen normális jelenségnek …

Alvás és sport

Havasi Gergő hétszeres magyar kajakos bajnok lett Magyarország első alvás nagykövete Az alvás meghatározó szerepe …

Alvás Világnapja – Nemzetközi Alvás Konferencia a Magyar Tudományos Akadémián – 2022

A csillagászati napéjegyenlőséghez kapcsolódó nemzetközi esemény célja, hogy felhívja a nemzetek, országok, szervezetek, …

A visszerek hatékony kezelése

Hajszálerek? Seprűvénák? Lábfájdalom? Megoldás a scleroterápiás injekciós kezelés! A scleroterápia célja, hogy …