Húsfogyasztás betegségforrás?

Húsfogyasztás betegségforrás?

A Physicans Committee for Responsible Medicine egy nagyobb tanulmányt bocsátott ki, mely vázolta az emberi szenvedés és az egészségügy költségeit, melynek oka a húskészítményeken alapuló táplálkozás. Becslésük szerint a teljes mérhető közvetlen orvosi költség, mely a húsfogyasztásnak tulajdonítható az Egyesült Államokban 28-61 milliárd dollár között van évente (1992). Ez összehasonlítható az 50 milliárd dollárnak megfelelő dohányzásnak tulajdonítható közvetlen orvosi költséggel. A tanulmány szerzői erre a megállapításra úgy jutottak, hogy összehasonlították a betegségek fellépésének gyakoriságát és a kezeléssel kapcsolatos költségeket húsevők, illetve vegetáriánusok esetén.

A húst evők között lényegesen gyakoribb a magas vérnyomás, a szív- érrendszeri megbetegedés, a rák, cukorbetegség, elhízás és epekövek, mint a vegetáriánusok között. Gyakrabban kapnak ételmérgezést is. Több mint 63 millió amerikainál állapítottak meg orvosi kezelést igénylő magas vérnyomást. Vizsgálatuk szerint a magas vérnyomás csaknem háromszor gyakoribb a húsevők, mint vegetáriánusok között. A kísérletek szerint a vegetáriánus táplálkozásra történő áttérés 6 hét alatt a szisztolés vérnyomást 5 Hgmm-rel csökkenti. Több mint 6 millió amerikai szenved szívkoszorúér- megbetegedésben és évente 1,5 millióan kapnak szívrohamot (1992). A 65 év alatti húst fogyasztók között 29%-kal magasabb a szívbetegség gyakorisága és a szívbetegség miatti halálozás, mint a vegetáriánusok között. Kimutatták, hogy azoknál, akik naponta marhahúst, sertéshúst vagy bárányhúst esznek, háromszor gyakoribb a vastagbél rák, mint azok között, akik ezeket csak havonta egyszer fogyasztják. Összefoglalva: becslésük szerint a rák miatti halálozás 40%-a húskészítményeken alapuló táplálkozásnak tulajdonítható. A diabetes, epekő betegség, elhízás szintén sokkal gyakoribbak (kétszer annyi) a húsevők között. A húst fogyasztók gyakrabban betegek is, mint a vegetáriánusok. Egy újabb tanulmány szerint a húsevők kétszer olyan gyakran kerülnek kórházba, mint a vegetáriánusok és kétszer annyi gyógyszert is szednek.

A tanulmány szerzői és a kísérő szerkesztőségi cikk megállapítja, hogy a jelenlegi amerikai, húskészítményeken alapuló táplálkozás igen egészségtelen, rettenetesen drága, az emberi szenvedést és az egészségügy költségeit illetően és hosszabb távon nem tartható fenn ez az állapot. (Megjelent: Preventive Medicine, Vol. 24, No. 6)

Amennyiben érdekesnek találta cikkünket, és szeretne étkezési szokásain változtatni, keresse szakembereinket. 

Bejelentkezés

További információ az Életmód programról: itt olvasható

Facebook Hozzászólás
Comments for this post are closed.

Október 27-én óraátállítás!

Vasárnap óraátállítás, hajnali háromkor kettőre kell visszaállítani a mutatókat. Ez azt jelenti, hogy ugyan egy …

Mi is az az aranyér?

Még mindig egy titkolt, félelemmel övezett betegség, holott gyógyítása,kezelése manapság már olyan módszereken …

Amikor számít a méret

A prosztata méretének megváltozásából eredő panaszokkal a kór előrehaladtával egyre több férfi küzd. Sajnos …

Legyen a szívügye

A szív alapesetben 65-85-öt ver percenként, 4500-at óránként, 108 ezret naponta – nem csoda, ha néha elfárad, pihenni …

Aranyér – Tabuk nélkül!

A modern kor kellemetlen vele járója a mozgásszegény életmód, az ülő munka, a gyorséttermi ételek rostszegény …

Álomszabályozás

Milyen jó lenne, ha csak kellemes, jóérzésű, édes álmaink lennének, és a lidérces nyomasztó álmok pedig elkerülnének. …