Húsfogyasztás betegségforrás?

Húsfogyasztás betegségforrás?

A Physicans Committee for Responsible Medicine egy nagyobb tanulmányt bocsátott ki, mely vázolta az emberi szenvedés és az egészségügy költségeit, melynek oka a húskészítményeken alapuló táplálkozás. Becslésük szerint a teljes mérhető közvetlen orvosi költség, mely a húsfogyasztásnak tulajdonítható az Egyesült Államokban 28-61 milliárd dollár között van évente (1992). Ez összehasonlítható az 50 milliárd dollárnak megfelelő dohányzásnak tulajdonítható közvetlen orvosi költséggel. A tanulmány szerzői erre a megállapításra úgy jutottak, hogy összehasonlították a betegségek fellépésének gyakoriságát és a kezeléssel kapcsolatos költségeket húsevők, illetve vegetáriánusok esetén.

A húst evők között lényegesen gyakoribb a magas vérnyomás, a szív- érrendszeri megbetegedés, a rák, cukorbetegség, elhízás és epekövek, mint a vegetáriánusok között. Gyakrabban kapnak ételmérgezést is. Több mint 63 millió amerikainál állapítottak meg orvosi kezelést igénylő magas vérnyomást. Vizsgálatuk szerint a magas vérnyomás csaknem háromszor gyakoribb a húsevők, mint vegetáriánusok között. A kísérletek szerint a vegetáriánus táplálkozásra történő áttérés 6 hét alatt a szisztolés vérnyomást 5 Hgmm-rel csökkenti. Több mint 6 millió amerikai szenved szívkoszorúér- megbetegedésben és évente 1,5 millióan kapnak szívrohamot (1992). A 65 év alatti húst fogyasztók között 29%-kal magasabb a szívbetegség gyakorisága és a szívbetegség miatti halálozás, mint a vegetáriánusok között. Kimutatták, hogy azoknál, akik naponta marhahúst, sertéshúst vagy bárányhúst esznek, háromszor gyakoribb a vastagbél rák, mint azok között, akik ezeket csak havonta egyszer fogyasztják. Összefoglalva: becslésük szerint a rák miatti halálozás 40%-a húskészítményeken alapuló táplálkozásnak tulajdonítható. A diabetes, epekő betegség, elhízás szintén sokkal gyakoribbak (kétszer annyi) a húsevők között. A húst fogyasztók gyakrabban betegek is, mint a vegetáriánusok. Egy újabb tanulmány szerint a húsevők kétszer olyan gyakran kerülnek kórházba, mint a vegetáriánusok és kétszer annyi gyógyszert is szednek.

A tanulmány szerzői és a kísérő szerkesztőségi cikk megállapítja, hogy a jelenlegi amerikai, húskészítményeken alapuló táplálkozás igen egészségtelen, rettenetesen drága, az emberi szenvedést és az egészségügy költségeit illetően és hosszabb távon nem tartható fenn ez az állapot. (Megjelent: Preventive Medicine, Vol. 24, No. 6)

Amennyiben érdekesnek találta cikkünket, és szeretne étkezési szokásain változtatni, keresse szakembereinket. 

Bejelentkezés

További információ az Életmód programról: itt olvasható

Facebook Hozzászólás
Comments for this post are closed.

Tippek az egészséges alváshoz

Ne viccelődjünk az alvásidővel! Az Amerikai Alváskutató Társaság hivatalos ajánlása szerint a csecsemőknek, …

Az alváshiány következményei

Tudta, hogy az alváshiány következményei miatt fog egyre távolabb kerülni a céljaitól? Érdemes kevesebbet aludni, …

Aludjon jól, legyen kiegyensúlyozott.

A rosszul alvó ember nehezen szervezi meg a saját fiziológiai működésének különböző elemeit, ami lehet az evés, …

A jó alvás fontossága!

A modern napi ritmus szembemegy azzal, amire az emberi szervezet teremtve lett. A villany és az elektromos áram feltalálása …

Alvási Apnoé, a néma gyilkos!

Az Alvás Világnapja (2019. március 12.) alkalmából rendkívüli kedvezménnyel veheti igénybe alvásvizsgálatunkat, …

Alvás Világnapja – World Sleep Day Hungary 2019

Az Alvás Világnapja ( március.12 ) nemzetközi esemény, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet az alvás fontosságára, …