Mely esetekben indokolt a petevezeték átjárhatósági vizsgálat?

Mely esetekben indokolt a petevezeték átjárhatósági vizsgálat?

A petevezeték átjárhatósági vizsgálat (Hycosy) járóbeteg ellátás keretében, kizárólag magánellátásban elérhető vizsgálat több különböző esetben indokolt lehet. Előnye, hogy a méhüreg állapota és a petevezeték átjárhatósága röntgensugártól mentesen, minimális fájdalommal és kockázattal, rövid idő alatt, hatékonyan megítélhető. Rutin nőgyógyászati szűrés során alkalmazott hüvelyi ultrahang vizsgálat a méh, a petefészkek és a petevezetők kóros állapotainak felismerésére alkalmas, azonban a petevezeték átjárhatóságáról nem nyújt információt.

Az alábbiakban felsoroljuk a leggyakoribb okokat, amelyek miatt orvosa javasolhatja ezt az eljárást:

  • Meddőségi problémák esetén: Amennyiben egy pár legalább egy éve próbálkozik a teherbeeséssel sikertelenül, a petevezeték átjárhatósági vizsgálat segítségével megállapítható, hogy a petevezetékek elzáródása okozza-e a meddőséget.
  • Előzményben szereplő medencei fertőzések: Ha korábban medencei gyulladásos betegsége (PID) volt, ez elzáródást vagy hegesedést okozhat a petevezetékekben. A Hycosy vizsgálattal ellenőrizhető a petevezetékek állapota.
  • Korábbi műtétek: Ha korábban hasi vagy medencei műtéteken esett át, ezek szövődményeként előfordulhatnak a petevezetékeket érintő összenövések vagy hegesedések. A Hycosy vizsgálat segít feltárni ezeket az esetleges problémákat.
  • Endometriózis gyanúja esetén: Az endometriózis gyakran okoz hegesedést és összenövéseket a petevezetékek körül, amelyek megnehezítik a teherbeesést. A Hycosy vizsgálat során ezek az elváltozások is felismerhetők.
  • Korábbi méhen kívüli terhesség: Ha már volt méhen kívüli terhessége, annak valószínűsége nagyobb, hogy a petevezetékekben elzáródás vagy károsodás alakult ki. A Hycosy vizsgálat segíthet megállapítani, hogy a petevezetékek megfelelően működnek-e.
  • Menstruációs zavarok: Ha menstruációs ciklusai szabálytalanok vagy fájdalmasak, orvosa javasolhatja a petevezeték átjárhatósági vizsgálatot annak kiderítésére, hogy van-e bármilyen struktúrális probléma, amely befolyásolja a petevezetékek működését.
  • Ismeretlen okból történő ismételt vetélések: Ha többször is vetélése volt, a Hycosy vizsgálat segíthet kizárni a petevezetékekkel kapcsolatos problémákat, amelyek hozzájárulhatnak a vetélésekhez.

Összegzésként, a petevezeték átjárhatósági vizsgálat (Hycosy) számos esetben indokolt lehet, különösen akkor, ha meddőségi problémák vagy más nőgyógyászati betegségek gyanúja merül fel. Az eljárás segít azonosítani az esetleges elzáródásokat vagy rendellenességeket, amelyek akadályozhatják a sikeres terhességet, és lehetővé teszi a megfelelő kezelési terv kidolgozását.


Online bejelentkezés felnőtteknekComments for this post are closed.

A scleroterápia folyamata

A vénás betegségek érsebészeti kezelése számos módszert foglal magában, amelyek célja a vénás keringési problémák …

A cellulit masszázs négy előnye

A cellulit, közismert nevén narancsbőr, sokakat érintő esztétikai probléma, amely különösen a nőket érinti. A …

Globális alvásválság

A Magyar Alvás Szövetség elnökét, G. Németh Györgyöt arról kérdeztük, miért alszunk olyan rosszul mostanában, …

HyCoSy – petevezeték átjárhatósági vizsgálat

A HyCoSy (Hystero-Contrast-Sonographia) járóbeteg ellátás keretében, kizárólag magánellátásban elérhető...

Szükség van PSA tesztre?

A PSA szintjének emelkedése a vérben jelezheti a prosztata különböző állapotait, beleértve a prosztatagyulladást, …

A Magyar Alvás Szövetség éves jelentése

Korábban soha nem tapasztalt mértékben rosszabbodik az emberek alvásának a minősége – hangsúlyozta a Magyar Alvás …