Moxa vagy köpölyözés?

Moxa vagy köpölyözés?

A moxaterápia és a köpölyözés a hagyományos kínai orvoslás (TCM) két ősi terápiája. Mindkettő a test energiaáramlását, azaz a csí áramlását kívánja befolyásolni.

Moxaterápia

A keleti gyógyászatban használt moxaterápia (moxibúció) során gyógyfüvek égetésével a bőr melegítése történik az előírásnak megfelelő akupunktúrás pontokon a meridiánok mentén.  A moxibuszció legalább olyan ősi gyógymód, mint az akupunktúra. Fontos szerepet játszik Kína, Japán, Korea, Vietnam és Mongólia hagyományos orvosi rendszereiben Az első nyugati megjegyzések a moxibúcióról portugál misszionáriusok által a 16. századi Japánban írt levelekben és jelentésekben találhatók.


Állítólag egy 3000 éves teknősbékapáncélon talált feljegyzés szerint létezik egy növény, mely gyógyítás céljából, égetéses módszerrel alkalmazva csodákat képes művelni. Ez a gyógynövény nem más, mint az Artemisia vulgaris, ismertebb nevén a fekete üröm. Kínában a mai napig ezt használják a moxaterápiához, hiszen több ezer éves megfigyelések támasztják alá, hogy ez segít a legjobban szabályozni az emberi test élettani működését.

A moxaterápiával a szakember  sokféle egészséggel kapcsolatos elváltozást, betegséget gyógyíthat meg, de prevenciós céllal is alkalmazhatjuk. Elsősorban az energiahiányos és hideg hatás okozta betegségeknél nagyon hatásos, tehát olyan állapotokban alkalmazható, amikor meleg yang-hiány van a szervezetben. A yang hiányos emberek gyengék, sápadtak, fázékonyak, nehezükre esik a mozgás, szeretik a meleg ételt-italt. Sok alvás ellenére sem pihenik ki magukat, mindig fáradtak. Nekik ajánlható leginkább a moxával történő kezelés, valamint a következő esetekben

 • álmatlanság,
 • krónikus betegségek,
 • tartós fájdalmak,
 • bénulásos betegségek,
 • ízületi fájdalmak,
 • felfázás,
 • rossz emésztés, gyomorproblémák,
 • izomrándulás,
 • migrén, vérnyomás problémák,
 • gerincbántalmak: a moxafű melege oldja az izomzat görcsös feszültségét, ezzel korrigálja a beteg kompenzáló hibás testtartását, csökken az ideggyökökre nehezedő nyomás, majd meg is szűnik és ennek nyomán eltűnik a fájdalom

Köpölyözés

A köpölyözés, vagy más néven "cupping therapy" szintén egy hagyományos gyógyító módszer több évszázados visszatekintéssel. Gyakorlata elsősorban Ázsiában, de Kelet-Európában, a Közel-Keleten és Latin-Amerikában is előfordul. A kezelés során speciális edényeket, amelyeket gyakran üvegből, műanyagból vagy bambuszból készítenek, a bőrre helyeznek, majd a levegő kiszívásával vákumot hoznak létre a bőrfelület és az edény között. Ennek eredményeként a bőr és a felülette alatti szövetek megemelkednek, és a kezelést végző személy mozgatja az edényeket a bőrön, vagy hagyja azokat egy helyen a kezelt területen.

A köpölyözés hatásmechanizmusa több tényezőből áll

 • Mikrocirkuláció javítása: A vákuum hatására megnő a véráramlás a kezelt területen. Ez segíthet enyhíteni az izomfeszültséget és fájdalmat, valamint felgyorsítja a sérülések gyógyulását.
 • Mérgező anyagok eltávolítása: A köpölyözés elősegítheti a méreganyagok és salakanyagok kiürülését a szövetekből, ami hozzájárulhat az egészség javulásához.
 • Gyulladáscsökkentés: A kezelés enyhítheti az ízületi és izomgyulladásokat, valamint segíthet a reumás betegségek tüneteinek enyhítésében.
 • Stresszcsökkentés: A köpölyözés relaxációt és stresszcsökkentést is eredményezhet, mivel serkenti az idegrendszer relaxációját.

Fontos megjegyezni, hogy a köpölyözés és a moxaterápia nem klinikai orvosi kezelés, így hatékonysága vitatott lehet!

Mindenképpen képzett szakembert válasszon például masszőrt vagy kínai orvost, ha érdeklődik a köpölyözés vagy a moxaterápia iránt, és konzultáljon velük az alkalmazásának lehetőségeiről és potenciális előnyeiről.  Az egyénre szabott kezelési terv és az egészségügyi állapot figyelembevétele mindig kulcsfontosságú a terápia hatékonyságához és biztonságához.

Online bejelentkezésComments for this post are closed.

Has és kismedence ultrahangvizsgálat

A hasi és kismedence ultrahang vizsgálat nagyon sokféle információt nyújthat az érintett szervekről. Az orvos megfigyelheti …

Kivételes év végi nőgyógyászati szűrőcsomag

Az év végi nőgyógyászati szűrőcsomag kiemelt fontosságú a nők egészségének megőrzése szempontjából, mivel …

Aranyér gyűrűzés 90 százalékos hatékonysággal

Az aranyeres panaszok magyarországon is rengeteg embert érintenek, szinte népbetegségről beszélünk...

Egészségmegőrzés és korai betegség felismerés ultrahang segítségével

Az ultrahangvizsgálat napjainkban az egyik legelterjedtebb diagnosztikai módszer, hiszen fájdalommentes...

Kardiovaszkuláris betegségek korai felismerése

A szűrés amely segít az időben történő beavatkozásban, a megfelelő kezelések elindításában és az életmódváltások …

Gyermek és felnőtt ortopédiai szűrés

A gyermek és felnőtt ortopédia szűrés alapvető fontosságú a mozgásszervi problémák megelőzésében és az egészséges …