Rák világnapja 2018

Rák világnapja 2018

Magyarországon évente 70-80 ezer új rosszindulatú daganatos megbetegedést diagnosztizálnak és több mint 30 ezer beteg hal meg ezek következtében, ezzel sajnos vezetjük az EU-tagállamok rákhalálozási listáját. Ezért számunkra különösen fontos minden olyan esemény, amely felhívja a figyelmet erre a betegségcsoportra.

Mi a rák?
A rák nem egyetlen betegség, hanem egy gyűjtőfogalom, amely száznál is többféle megbetegedést foglal magába. A rosszindulatú (malignus) daganatok közös jellemzője, hogy az érintett sejtek ellenőrizetlen szaporodásba kezdenek, károsítva ezzel a környező egészséges szöveteket-, egyes esetekben pedig közeli vagy távoli áttéteket is létrehoznak a szervezet különféle pontjain. A rosszindulatú daganatok növekedésük során betörnek a környező szövetekbe, míg a jóindulatú vagy benignus tumorok nem, mert ezeket általában kötőszövetes tok határolja.

A rák világnapja
A rákos megbetegedések világszerte súlyos problémát jelent (évente mintegy 8,2 millió ember hal meg daganatos betegségek következtében), ezért a Nemzetközi Rákellenes Unió (UICC) 2011 óta minden február 4-ét a rák világnapjának (World Cancer Day) nyilvánította. Ezen a napon rendezvényekkel, kiadványokkal és sajtóanyagokkal igyekeznek még inkább tudatosítani az emberekben azt, hogy megfelelő életmóddal, odafigyeléssel, rendszeres szűrővizsgálatokkal a daganatos megbetegedések jelentős része megelőzhető, illetve a rákos betegek jó része megmenthető, de legalábbis meghosszabbítható a tünetmentes, aktív életük.

A megelőzés és a korai felismerés fontosságára figyelmeztetnek a szakemberek a rák világnapján. Rendszeres szűrésekkel a daganatos megbetegedések sokkal kisebb arányban okoznának halált. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint évente több mint 14 millió ember betegszik meg rákban a világon, 8,8 millióan pedig belehalnak a daganatos kórba. Ugyanakkor a gyógyulás esélyei bizonyos ráktípusoknál egyre jobbak, feltéve, hogy idejében felismerik és gyógyítani kezdik a betegséget.

Túl sok esetben túl későn diagnosztizálják a rákot, ezért a kezelése bonyolultabb, költségesebb és kevésbé hatékony – mondta az Egészségügyi Világszervezet szakértője, dr. Étienne Krug. – Ha az emberek jobban ismernék a tüneteket, hamarabb fordulhatnának orvoshoz, és remélhetőleg gyorsabban ismernék fel a betegségüket.

A rákbetegségek egy része kivédhetetlen, de rendszeres szűrésekkel Magyarországon például a vastagbél- és végbélrák, az emlőrák, a prosztatarák, a méhnyakrák vagy a bőrrák is sokkal kisebb arányban válna végzetes betegséggé, mint ma. Az idehaza évente felfedezett tízezer vastagbélrákból ötezer végzetes, holott az 50 év felettiek vastagbéltükrözésével a rákhoz vezető polipok még a rosszindulatú betegség kialakulása előtt eltávolíthatók lennének.

Évente hétezer nőnél találnak emlőrákot, a betegek közül többen meggyógyulnának, ha a mammográfiás szűréseken nagyobb lenne a részvételi arány a jelenleginél. 400-500 nő hal meg méhnyakrákban Magyarországon, pedig a nőgyógyászati szűréssel a rákmegelőző elváltozások felfedezhetők, ezzel csaknem mindenkinél el lehetne kerülni a halálhoz vezető szövődményeket.

Sokkal kevesebb férfi kapna áttétes prosztatarákról diagnózist, ha 50 év felett rutinná válna az urológiai vizsgálat, a PSA-szint ellenőrzése. Az évenkénti bőrgyógyászati rutinvizsgálattal a bőrrák is kevesebb áldozatot szedne, hiszen egy minimális beavatkozással sokkal több embernél időben, a szétterjedés előtt eltávolítanák a gyanús anyajegyeket vagy kezdeti stádiumú melanomát.

forrás: origo.hu


Intézményünkben kiemelt figyelmet fordítunk minden, betegségével, panaszával hozzánk forduló páciensünkre. Másodlagos szakvéleményt és személyre szabott tanácsot adunk Dr. Székely Judit klinikai onkológusunk segítségével.

Comments for this post are closed.

Alvás Világnapja – World Sleep Day Hungary 2018

Az Alvás Világnapja nemzetközi esemény, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet az alvás fontosságára, az életminőség …

Legyen a szívügye

Szívünk, mint a vérkeringésünk központi szerve, egész testünket ellátja vérrel. Folyamatos működése révén …

Mit mutat meg az ultrahang?

Olyan képalkotó eljárás, amely a különféle sűrűségű szöveteken áthaladó, illetve visszaverődő hanghullámok …

Rák világnapja 2018

Magyarországon évente 70-80 ezer új rosszindulatú daganatos megbetegedést diagnosztizálnak és több mint 30 ezer beteg …

Ne üljön a problémán!

Bár nem szívesen beszélünk róla, mégis tény, hogy minden harmadik ember szenved az aranyérbetegség tüneteitől. …

Ingyenes könyv daganatos betegeknek

Országszerte ingyenesen juthatnak hozzá a betegek ahhoz a könyvhöz, amely 243 oldalon foglal össze csaknem minden tudnivalót, …