Tel: +36-1/786-3045 | +36-30/336-5161

Email: [email protected]

1089 Budapest, Benyovszky Móric utca 10.

(a pesti klinikai negyedben, a Nagyvárad tértől három percre)


0
 • Megtekintések: 81

Már a 130/80-as vérnyomás is magasnak számít!

Az új hipertóniás irányelv szerint már a 130/80-as vérnyomás is magasnak számít majd, szemben a világ többi részén még mindig érvényben lévő 140/90-es értékkel. A változtatás célja, hogy a még nem kirívóan magas vérnyomású, de már veszélyeztetett betegeket figyelmeztessék a magas vérnyomás veszélyeire, és még azelőtt életmód változtatásra buzdítsák őket, hogy gyógyszeres kezelésre szorulnának.

Az Amerikai Szív Társaság (American Heart Association; AHA) és az Amerikai Kardiológiai Kollégium (American College of Cardiology; ACC) magas vérnyomás mérésére, megelőzésére és kezelésére vonatkozó irányelvei és javaslatai megváltoznak – adta hírül a PharmaOnline. Korábbi tudományos vizsgálatok eredményeire alapozva a szakmai szervezetek úgy vélik, hogy számos betegnél az életmódváltoztatást és az esetleges antihipertenzív gyógyszeres terápiát már korábban, alacsonyabb vérnyomás értékeknél meg kellene kezdeni, mint korábban. Ezzel összhangban az eddigi 140/90 Hgmm helyett 130/80 Hgmm lesz a vérnyomásban a limitérték. Az ACC és AHA irányelvei és a vérnyomás-kategóriák ennek megfelelően megváltoznak.

Vérnyomás-kategóriák

 • normális vérnyomás: 120/80 Hgmm alatt
 • emelkedett vérnyomás: szisztolés érték 120-129 Hgmm és a diasztolés kevesebb, mint 80 Hgmm
 • 1. stádium: szisztolés érték 130–139 Hgmm vagy a diasztolés 80-89 Hgmm
 • 2. stádium: szisztolés érték legalább 140 Hgmm vagy a diasztolés legalább 90 Hgmm
 • hipertenzív krízis: szisztolés érték 180 Hgmm fölött és/vagy diasztolés érték 120 Hgmm fölött

Minél alacsonyabb, annál jobb

Mint az a SPRINT-vizsgálat két éve publikált eredményeiből kiderül, a hipertóniások 120 Hgmm-re csökkentett szisztolés vérnyomása jelentősebb védelmet nyújt a szívinfarktussal, a koronáriás kórképekkel és a szív- és érrendszeri elhalálozással szemben, mint a korábbi célértéknek megfelelően 140 Hgmm-re redukált érték. Közel egyharmadával csökkent ezen betegségek esélye. A kardiovaszkuláris ok miatt bekövetkező halálozási kockázat is negyedével lett kisebb a 140-es szisztolés célértékhez képest. Hasonló eredményeket hozott a 75 éves és annál idősebbek vizsgálata is.

Ugrásszerűen megnő a hipertóniások száma

Az irányelvek és a limitértékek változtatásával egy csapásra 72 millióról 103 millióra nő az arteriális hipertóniában szenvedő amerikai lakosok száma. Ez azt is jelenti, hogy a felnőtt lakosság 46 százalékának magas a vérnyomása. Az 55 és 74 év közöttiek körében – az új irányelvek alapján – a hipertónia négyből három embert érint. A 20 és 44 éves korosztályban pedig a nőknél a korábbi 10 százalékról 19 százalékra, míg a férfiaknál 11 százalékról 30 százalékra emelkedik a hipertónia diagnózisának gyakorisága. Ennek ellenére mindkét szakmai szervezet (ACC és AHA) hangsúlyozza, hogy a gyógyszeresen kezelendők aránya csak kis mértékben nő.

Mindez azt jelenti, hogy a 65 éven felüliek háromnegyede magasvérnyomás-betegnek fog számítani, és a fiatalabbaknál is jelentősen változnak így az arányok:

 • a 20-44 év közti férfiak 30 %-a, a nők 19 %-a,
 • a 45-54 év közti férfiak 50 %-a, a nők 44 %-a,
 • az 55-64 közti férfiak 70 %-a, a nők 63 %-a tekintendő ezután magasvérnyomás-betegnek.

(Korábban a 65 éven aluliaknál a 140-es szisztolés értéktől számították a magas vérnyomást, az ennél idősebbeknél pedig a 150-től.)

Az 1. és a 2. stádiumban nincs szükség azonnal megkezdett gyógyszeres kezelésre. Korábban akkor folyamodtak gyógyszeres kezeléshez esetükben, ha a javasolt életmódbeli változtatások nem hozták meg a várt eredményt. Az új irányelvek szerint az elkövetkező 10 évben várható kardiovaszkuláris rizikó becslése szolgál alapul a gyógyszeres terápia megkezdésének javasolására az 1. és a 2. stádiumokban.

Nincsenek életkortól függő határértékek

További viták kiindulópontja lehet az, hogy az új irányelvekben nincsenek megadva külön hipertónia limitértékek az idősebb korosztályra vonatkozóan. Az új irányelv alapján a 65 év fölöttiek esetében is a 130/80 Hgmm-es határ- és célérték a mérvadó.

Ne feledjük! A magas vérnyomásértékek növelik az agyi betegségek kialakulásának kockázatát, így a stroke-ét, az Alzheimer-betegségét, és a kognitív károsodásét a nem kielégítő véráramlás miatt.

Kérjen mielőbb konzultációs és/vagy kivizsgálási időpontot kardiológus szakorvosainktól! Amerikai szakorvosok kutatásai szerint a 130/80-as érték magasvérnyomásnak számít!!!!

Szakorvosaink: Dr. Menyhárt Orsolya, Dr. Svéd János

Facebook Hozzászólás

Megosztás

WHO: növekedni fog az elhízás mértéke a következő években

Következő cikk »

Van miért aggódnunk!

Hónap témája

 • Ne szégyellje, kúrálja!

  10 hónap ago

  Korábban írtunk részletesebben a vizelet inkontinenciáról. A cikkből is kiderült, hogy bár Magyarországon is a népesség jelentős része küzd vizelettartartási problémákkal, mégis közülük csak minden tizedik fordul ...

  Bővebben
 • Ultrahang vizsgálatok a korszerű orvosi diagnosztikában

  3 év ago

  Az ultrahang vizsgálat ma már az alapvizsgálatok közé tartozik, semmilyen kellemetlenséget, vagy kockázatot nem jelent a páciens számára, nem jár sugárterheléssel sem, ezért szükség esetén többször is ...

  Bővebben
 • Új CT és mammográfiai készülék a kistarcsai Flór Ferenc kórházban

  3 év ago

  Az orvosi diagnosztika fejlődésének egyik leglátványosabb, legfontosabb és legdrágább területe a képalkotó technológia. A pontosság mellett a gyorsaság és a kommunikációs üzenetek rögzítése, valamint továbbítása kulcsfontosságú értékei ...

  Bővebben
 • További cikkek

  Keresés